#громадськемісце Вчасно виявлений вірусний гепатит виліковний #черкаси #cherkasy

Вчасно виявлений вірусний гепатит виліковнийВчасно виявлений вірусний гепатит виліковний

Проблема вірусних гепатитів постала сьогодні дуже гостро. За даними ВООЗ, щорічно фіксується понад 2 мільйони нових випадків хронічних вірусних гепатитів В та С. Вірусні гепатити щороку вбивають понад 1 млн осіб на рік.

В Україні 5 % населення інфіковано вірусом гепатиту С та 1,5 % – вірусом гепатиту В. За 6 місяців 2024 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, захворюваність на вірусні гепатити зросла на 47 %.


Із урахуванням масштабних бойових дій в Україні, що супроводжуються великою кількістю поранених військовослужбовців та мирних жителів, переливання інфікованої крові або її компонентів, вживання наркотиків, низьких соціальних умов проживання осіб, що мешкають на територіях, де ведуться активні бойові дії, ця проблема набуває високого рівня небезпеки та ще більшої актуальності.

Тож фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують, вірусний гепатит – це захворювання печінки запального характеру, що вражає гепатоцити (основні клітини печінки), внаслідок чого печінка не може нормально функціонувати.

Розрізняють багато типів  вірусів: А, В, С, D і Е. Усі вони спричиняють захворювання печінки, проте найбільшу небезпеку для громадської охорони здоров’я мають гепатити із гемоконтактним і вертикальним механізмами передачі – В, C, D. Зараження цими гепатитами може статися під час переливання крові, при проведенні косметичних процедур, медичних маніпуляціях, при передачі вірусу від матері до дитини під час пологів, при користуванні спільними приладами для гоління, зубними щітками тощо та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові, статевим шляхом та під час вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально.

Інкубаційний період захворювання досить тривалий, часто воно має прихований перебіг, тому перші симптоми можуть з’явитися не одразу.

Загальні ознаки гепатиту всіх видів:

слабкість і швидка втомлюваність;

роздратування або апатія;

розлади з боку ШКТ – нудота, блювання, біль у животі та діарея;

потемніння сечі;

знебарвлення калу;

пожовтіння шкіри, слизових оболонок і склер;

підвищена температура тіла.

 

За інформацією ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

 

 

ДЖЕРЕЛО